Kako igrati keno? 5 osnovnih pravila kena

27 ožujka, 2024
Keno loptice (Kako igrati keno)

Keno, igra koja svojim korijenima seže u daleku prošlost, danas predstavlja jedan od omiljenih oblika zabave diljem svijeta. Nastala u Kini, prema legendi, korištena je čak i za financiranje izgradnje Velikog kineskog zida! Prešavši dug put od svojih skromnih početaka, keno je evoluirao u modernu igru koja se može igrati u različitim oblicima – bilo u kafiću, na lotu ili online, od kuće, udobno zavaljeni u omiljenu fotelju.

Zaigrati keno nije samo pitanje sreće, već i strategije, proračunatosti i, naravno, zabave. U ovom članku, krenut ćemo na putovanje kroz osnove kena, naučiti kako igrati keno, razotkriti neke od strategija koje igrači koriste u pokušaju da “uhvate” sreću za rep i pružiti vam sve informacije potrebne da se i sami oprobate u ovoj fascinantnoj igri. Bez obzira igrate li radi zabave ili u potrazi za velikim dobitkom, keno nudi nešto za svakoga. Pripremite se, jer ćemo zajedno otkriti kako igrati keno na način koji je istovremeno zabavan i možda čak i profitabilan!

Povijest kena

Povijest kena seže daleko u prošlost, u drevnu Kinu, gdje je ovaj oblik igre na sreću nastao prije više od 2.000 godina. Legenda kaže da je izumljen od strane Cheunga Leunga, kineskog vojnog vođe, u trenutku kada su sredstva za financiranje ratova bila oskudna. Cheung je osmislio igru koja se izvorno igrala s 120 simbola, izvučenih iz poznatog kineskog pjesničkog djela, “Tisuću znakova klasika”. Ti simboli su kasnije zamijenjeni s brojevima kako bi se igra olakšala i učinila razumljivijom široj publici.

Igra je brzo postala popularna, ne samo kao oblik zabave, već i kao način prikupljanja sredstava za razne javne projekte. Najpoznatija priča vezana uz keno govori kako su sredstva prikupljena od igre korištena za financiranje izgradnje Velikog kineskog zida.

S vremenom, keno se proširio izvan granica Kine, posebice tijekom 19. stoljeća kada su kineski imigranti donijeli igru u Sjedinjene Američke Države, u istom razdoblju kada je i igra baccarat prešla Atlantik. U Americi, igra je doživjela dodatne promjene, uključujući smanjenje broja simbola sa 120 na 80, što je oblik po kojem igru poznajemo danas. Upravo u tom razdoblju, keno je dobilo i svoje današnje ime, vjerojatno kao amerikanizacija francuske riječi “quine” (koja označava skupinu od pet), ili latinske riječi “quini” (što znači svakih pet).

U početku, zbog zakonskih ograničenja na igre na sreću, keno je često bilo prikazivano kao neka vrsta konjskih utrka da bi se zaobišla pravila. Takva inačica igre bila je poznata kao “konjski keno” ili “utrke brojeva”. Međutim, s vremenom i promjenom zakona, keno je postalo prihvaćen oblik zabave i igre na sreću, kakvog ga danas poznajemo.

S pojavom interneta, keno je ušlo u digitalno doba, omogućavajući igračima da uživaju u igri iz udobnosti svojih domova. Danas, keno zauzima važno mjesto u svijetu online igara na sreću, nudeći različite varijante i prilagodbe koje privlače širok spektar igrača. Bez obzira na promjene kroz koje je prošlo, suština kena ostaje ista – kombinacija sreće, strategije i uzbuđenja u potrazi za dobitkom.

Keno pravila

Keno je igra na sreću koja podsjeća na lutriju ili bingo, ali s određenim jedinstvenim pravilima koja igru čine zanimljivom i uzbudljivom za igrače. Evo osnovnih pravila kako igrati keno:

Izbor brojeva

 • Igrači biraju između 1 i 20 brojeva (ovisno o pravilima konkretnog kasina ili online platforme) iz skupa od 80 brojeva.
 • Na tradicionalnim keno listićima, igrači označavaju svoje odabrane brojeve olovkom.
Osoba zaokružuje brojeve na keno listiću
Foto: Screenshot wikiHow

Ulog

 • Prije nego što potvrde svoj odabir, igrači određuju koliki ulog žele staviti na svoje izabrane brojeve. Visina uloga može utjecati na potencijalni dobitak.

Izvlačenje

 • Nakon što su svi igrači odabrali brojeve i postavili uloge, izvlači se 20 brojeva na slučajan način. Ovo može biti automatizirano u online igrama ili se izvodi pomoću mješalica i loptica u tradicionalnim kasinima.

Isplata

 • Dobici se određuju na temelju koliko je igračevih odabranih brojeva pogodilo izvučene brojeve (hitova). Više pogodaka znači veći dobitak.
 • Isplatna tablica varira ovisno o mjestu gdje igrate (online, u kasinu, itd.) i broju odabranih brojeva. Obično, veći ulog i više odabranih brojeva nude potencijal za veće dobitke, ali i smanjuju šanse za pogađanje svih odabranih brojeva.

Strategije

 • Iako je keno primarno igra sreće, neki igrači vole primijeniti strategije poput odabira “sretnih” brojeva, igranja istih brojeva u više igara, ili odabira brojeva koji se nisu dugo pojavljivali.

Varijante

 • Postoje različite varijante kena koje nude dodatne značajke poput bonus brojeva ili posebnih jackpota za dodatnu uzbudljivost i šanse za dobitak.

1. Izbor brojeva

Izbor brojeva u keno igri je ključan dio koji definira kako ćete igrati i, naravno, jedan je od najuzbudljivijih aspekata igre. Igrači biraju brojeve u nadi da će upravo njihovi brojevi biti izvučeni tijekom igre. Evo nekoliko savjeta i metoda koji vam mogu pomoći u odabiru brojeva za keno:

Nasumični odabir

Neki igrači preferiraju potpuno nasumičan odabir brojeva, vjerujući da je svaki broj jednako vjerojatan za izvlačenje. Ova metoda uključuje korištenje generatora slučajnih brojeva ili jednostavno zatvaranje očiju i nasumično označavanje listića.

Osobni brojevi

Drugi igrači biraju brojeve koji imaju osobno značenje, poput datuma rođenja, godišnjica ili sretnih brojeva. Ova metoda ne povećava šanse za dobitak, ali čini igru osobnijom i može biti zabavnija za igrača.

Sistemska strategija

Neki iskusniji igrači koriste sistemske strategije, poput odabira brojeva koji se redovito pojavljuju (tzv. “vrući” brojevi) ili izbjegavanja brojeva koji se nisu dugo pojavljivali (tzv. “hladni” brojevi). Važno je napomenuti da svaka nova igra kena ima iste šanse za bilo koji broj da bude izvučen, pa ove strategije ne garantiraju uspjeh.

Ravnomjerna distribucija

Neki igrači pokušavaju odabrati brojeve koji ravnomjerno pokrivaju cijeli raspon dostupnih brojeva u igri, misleći da će tako pokriti veći raspon potencijalno izvučenih brojeva.

Grupiranje brojeva

Postoji i strategija odabira brojeva koji su u grupama, bilo po sekvencama (npr., 20-21-22) ili grupirani oko određenih desetica (npr., u rasponu 30-39). Ova metoda također nema znanstvenu osnovu za povećanje šansi za dobitak, ali neki igrači je nalaze zabavnom.

Promjena brojeva

Neki igrači vole mijenjati brojeve u svakoj igri, dok drugi drže iste brojeve igru za igrom, vjerujući u koncept “dugovanja” brojeva za izvlačenje.

2. Ulog

Ulog u keno igri je novčani iznos koji igrač odluči staviti na svoje odabrane brojeve prije početka izvlačenja. Visina uloga direktno utječe na potencijalni iznos dobitka, što znači da veći ulozi mogu donijeti veće dobitke, ali naravno i veći rizik. Evo nekoliko ključnih točaka koje trebate razumjeti o ulozima u keno igri:

Određivanje uloga

 • Igrači određuju veličinu svojih uloga prije izvlačenja. U mnogim keno igrama, minimalni i maksimalni ulozi su unaprijed određeni od strane kasina ili platforme na kojoj se igra.
 • Ulozi se mogu odrediti po pojedinačnom broju ili po cijelom listiću. Na primjer, igrač može odlučiti staviti određeni iznos na svaki odabrani broj ili isti iznos na sve odabrane brojeve zajedno.

Utjecaj uloga na dobitak

 • Isplatni koeficijenti u keno igri obično su fiksni, što znači da dobitak ovisi o broju “pogođenih” brojeva u odnosu na ukupan broj odabranih brojeva, te veličini uloga. Veći ulozi povećavaju iznos dobitka, ali i rizik od gubitka uloženog novca.
 • Isplatna tablica, koja varira ovisno o pravilima pojedine igre, pokazuje kako se različiti broj pogođenih brojeva nagrađuje ovisno o ulogu.

Strategije uloga

 • Konstantni Ulog: Neki igrači preferiraju koristiti konstantan ulog na svakom listiću, vjerujući da to omogućava bolju kontrolu nad budžetom i smanjuje rizik od velikih gubitaka.
 • Promjenjivi Ulogi: Drugi igrači mijenjaju veličinu svojih uloga ovisno o prethodnim rezultatima ili kako osjećaju da će sreća “okrenuti”, što može biti riskantna strategija ako se ne prati pažljivo.

Upravljanje bankrollom

 • Ključno je imati strategiju upravljanja novcem (bankroll management) kada igrate keno, što znači postavljanje limita na koliko ste spremni potrošiti i pridržavanje tog limita. To pomaže u održavanju igre zabavnom i sprječava da igra postane financijski stresna.

Bonusi i promocije

 • Neki kasina i online platforme nude bonuse i promocije koje mogu uključivati besplatne igre ili bonuse na uloge, što može biti dobra prilika za povećanje potencijalnog dobitka bez dodatnog rizika.

3. Izvlačenje

Izvlačenje u keno igri je trenutak kada se odlučuje o dobitnicima, a temelji se na nasumičnom odabiru brojeva. Evo kako funkcionira proces izvlačenja u keno igri:

Proces izvlačenja

 • Automatizirano izvlačenje: U modernim keno igrama, posebno onima koje se igraju online, izvlačenje se obično vrši pomoću softvera koji generira slučajne brojeve (RNG – Random Number Generator). Ovaj softver osigurava potpunu nasumičnost i pravednost izvlačenja.
 • Tradicionalno izvlačenje: U kasinima ili na drugim fizičkim mjestima gdje se igra keno, izvlačenje se može obavljati pomoću mješalica s lopticama koje su označene brojevima od 1 do 80. Mješalica slučajno odabire 20 loptica, a brojevi na izvučenim lopticama su pobjednički brojevi.

Objavljivanje rezultata

 • Nakon izvlačenja, objavljuju se rezultati, odnosno brojevi koji su izvučeni. U online keno igrama, rezultati se automatski prikazuju na ekranu igrača, dok se u kasinima mogu objaviti na elektroničkim pločama ili zaslonima.

Kako se određuju dobitnici

 • Dobitnici se određuju usporedbom brojeva koje je igrač odabrao s brojevima koji su izvučeni tijekom izvlačenja. Što više odabranih brojeva igrač ima među izvučenim brojevima, to je veći dobitak.
 • Većina keno igara nudi isplate temeljene na broju “pogođenih” brojeva. Na primjer, ako ste odabrali 5 brojeva i svi su izvučeni, dobitak će biti veći nego ako pogodite 5 od 10 odabranih brojeva.

Faktori koji utječu na dobitak

 • Broj odabranih brojeva: Igranje s većim brojem odabranih brojeva može povećati šanse za dobitak, ali obično smanjuje isplatni omjer.
 • Veličina uloga: Visina uloga također utječe na veličinu mogućeg dobitka. Veći ulozi znače veće potencijalne dobitke, ali naravno i veći rizik.

Specijalne značajke

 • Neka keno izvlačenja mogu uključivati specijalne značajke kao što su bonus brojevi ili multiplikatori koji mogu dodatno povećati dobitke.
Osoba traži dobitne brojeve na keno listiću (Kako igrati keno)
Foto: wikiHow

4. Isplata

Isplata u keno igri određuje koliko novca igrač dobiva na temelju broja pogođenih brojeva u usporedbi s brojem odabranih brojeva, uzimajući u obzir i visinu uloga. Isplatne tablice variraju među različitim kasinima i verzijama igre, ali osnovni princip ostaje isti: više pogođenih brojeva znači veći dobitak, posebno ako je igrač odabrao i pogođao veći broj brojeva. Evo kako funkcionira isplata u keno igri:

Isplatne tablice

 • Svaka keno igra ima svoju isplatnu tablicu koja pokazuje koliko se plaća za određeni broj pogođenih brojeva. Na primjer, pogađanje 5 od 5 odabranih brojeva obično nudi mnogo veću isplatu nego pogađanje 5 od 10 odabranih brojeva, jer je teže postići prvi scenarij.
 • Isplatne tablice također pokazuju kako se ulog množi za izračun dobitka. Na primjer, ako tablica pokazuje isplatu od 10 za 1 za pogađanje 3 od 4 odabrana broja, ulog od 5 € bi rezultirao dobitkom od 50 €.

Utjecaj uloga na isplatu

 • Visina uloga direktno utječe na veličinu dobitka. Veći ulozi povećavaju potencijalni dobitak u skladu s množiteljima navedenim u isplatnoj tablici. Neki keno igre nude mogućnost odabira različitih razina uloga, omogućujući igračima da prilagode svoj rizik i potencijalni dobitak.

Razumijevanje šansi

 • Važno je razumjeti da, dok veći broj odabranih brojeva može ponuditi veće potencijalne isplate, također smanjuje vjerojatnost pogađanja svih odabranih brojeva. Igrači bi trebali uzeti u obzir vlastitu strategiju igranja i sklonost riziku pri odabiru broja brojeva za igranje.

Maksimalni dobici

 • Neka keno igre imaju ograničenje maksimalnog dobitka, što znači da čak i ako isplatna tablica sugerira veći dobitak, dobitak neće premašiti određeni iznos. Ovo je posebno važno provjeriti u online kasinima i keno igrama s progresivnim jackpotima.

Bonusi i posebne značajke

 • Neki keno igre uključuju bonus značajke, kao što su multiplikatori ili bonus brojevi, koji mogu značajno povećati dobitak. Pravila i uvjeti za ove bonuse trebali bi biti jasno navedeni u pravilima igre.

5. Strategije

Iako je keno primarno igra sreće, mnogi igrači vole koristiti određene strategije u pokušaju da poboljšaju svoje šanse za dobitak. Treba imati na umu da nijedna strategija ne može garantirati pobjedu, budući da su rezultati kena uvijek nasumični. Međutim, primjena strategija može igri dodati dodatni element zabave i možda pomoći u upravljanju bankrollom. Evo nekoliko popularnih strategija koje igrači koriste:

1. Upravljanje bankrollom

Jedna od najvažnijih strategija u keno igri je pametno upravljanje bankrollom. Odlučite unaprijed koliko novca ste voljni potrošiti i držite se tog iznosa. Igrajte s manjim ulozima kako biste produžili igru i uživali u njoj dulje vrijeme, bez rizika od brzog gubitka svih sredstava.

2. Odabir manjeg broja brojeva

Neki igrači preferiraju igrati s manjim brojem odabranih brojeva jer to povećava šanse za pogađanje svih brojeva. Iako su dobitci možda manji nego kada se igra s većim brojem brojeva, češći dobitci mogu poboljšati ukupno iskustvo igre.

3. Igranje s većim brojem brojeva

Suprotno strategiji odabira manjeg broja brojeva, neki igrači vole odabrati veći broj brojeva kako bi povećali potencijal za velike dobitke. Iako su šanse za pogađanje svih brojeva niže, pogađanje većeg broja odabranih brojeva može rezultirati značajnim isplatama.

4. Igranje sekvencijalnih brojeva

Iako nema matematičke osnove koja bi podržala ovu strategiju, neki igrači vjeruju u odabir sekvencijalnih brojeva (npr., 11, 12, 13, 14, 15) zbog osobnih uvjerenja ili prethodnih iskustava.

5. Korištenje “vrućih” i “hladnih” brojeva

Neki igrači analiziraju koje su brojeve često izvlačeni u nedavnoj prošlosti (tzv. “vrući” brojevi) i one koji nisu izvučeni već neko vrijeme (tzv. “hladni” brojevi), te na temelju toga odabiru svoje brojeve. Ova strategija se temelji na pretpostavci da će “vrući” brojevi nastaviti biti često izvlačeni, ili da su “hladni” brojevi “dugovi” za izvlačenje.

6. Igranje istim brojevima

Neki igrači se drže istih brojeva iz igre u igru, vjerujući da će njihovi odabrani brojevi na kraju biti izvučeni. Ova strategija može biti korisna za igrače koji ne žele provoditi vrijeme birajući nove brojeve za svaku igru.

7. Korištenje sustava

Postoje različiti “sustavi” ili uzorci odabira brojeva koje neki igrači koriste, poput uzoraka na keno listiću ili matematičkih sekvenci. Iako ovi sustavi ne povećavaju šanse za dobitak, mogu igri dodati dodatni element strategije.

Kako igrati keno – zaključak

Keno, igra drevnog podrijetla koja je uspjela zadržati svoju popularnost kroz stoljeća, danas predstavlja jednu od omiljenih zabava u kasinima i online platformama diljem svijeta. Svojim jednostavnim pravilima, raznovrsnim strategijama i širokim spektrom varijanti, keno nudi nešto za svakoga, od povremenih igrača do ozbiljnih entuzijasta koji traže uzbuđenje u igrama na sreću.

Bilo da preferirate klasično keno, uzbudljive varijante poput Power Kena i Super Kena, ili modernije verzije koje se igraju online, keno nudi jedinstvenu kombinaciju sreće, strategije i potencijala za velike dobitke. Iako je temelj igre uvijek ostao isti – odabir brojeva i iščekivanje izvlačenja – različite strategije i pristupi klađenju mogu obogatiti iskustvo igre i čak povećati šanse za dobitak.

Važno je, međutim, zapamtiti da je keno prije svega igra na sreću. Upravljanje bankrollom, odgovorno klađenje i održavanje igre u domeni zabave ključni su za maksimalno uživanje u ovoj klasičnoj igri. Bez obzira na ishod svake igre, čar kena leži u uzbuđenju iščekivanja, u nadi da će upravo vaši brojevi biti oni sretni.

Dakle, kada sljedeći put zaigrate keno, sjetite se bogate povijesti i raznolikosti koju ova igra nosi sa sobom. Bilo da je riječ o nekoliko brzih partija online ili večeri provedenoj uz keno u lokalnom kasinu, keno nudi jedinstvenu priliku za zabavu, uzbuđenje i, tko zna, možda i za ostvarenje impresivnih dobitaka. Uživajte u igri!