Kako igrati bridž? 4 osnovna pravila bridža

4 travnja, 2024
Igraće karte (Kako igrati bridž)

Bridž je igra koja ujedinjuje umove, razvija strategije i izgrađuje mostove među igračima, u doslovnom i prenesenom značenju. Njegova povijest je bogata i raznovrsna, a njegova pravila su evoluirala kroz vrijeme, formirajući igru koja danas predstavlja spoj intelekta, psihologije i, naravno, malo sreće. Bridž nije samo kartaška igra – to je intelektualni izazov, društveni događaj i umjetnost komunikacije.

Kroz naredne retke, vodit ćemo vas do toga kako igrati bridž, kroz osnovna pravila ove fascinantne igre, objašnjavajući temeljne koncepte i strategije koje čine bridž toliko privlačnim i zaraznim. Bez obzira jeste li iskusni maestro ili novi igrač željan učenja, ova uvertira u pravila bridža otvorit će vam vrata u svijet koji je istovremeno kompleksan, izazovan i nevjerojatno zabavan. Pripremite se za putovanje u srcu ove klasične igre, gdje svaka karta ima svoju priču, a svaki potez može dovesti do nevjerojatnog preokreta. Dobrodošli u svijet bridža, igru koja testira vaš um i jača vaše veze s partnerom preko stola.

Bridž i pravila bridža – povijest

Povijest bridža je fascinantna priča koja seže u duboke korijene igračke tradicije, odražavajući evoluciju društva i kultura kroz stoljeća. Iako precizno porijeklo bridža ostaje predmet rasprave među povjesničarima, općenito se slaže da je igra proizašla iz kartanja u 16. stoljeću, evoluirajući iz igara kao što su whist i triumph.

Prva poznata verzija bridža, poznata kao “biritch” ili “ruski whist”, zabilježena je u Turskoj i Egiptu sredinom 19. stoljeća. Smatra se da su britanski vojnici ili trgovci donijeli igru u Europu, gdje je brzo stekla popularnost među višom klasom, posebice u Engleskoj.

Prijelomni trenutak u povijesti bridža dogodio se krajem 19. i početkom 20. stoljeća, onda kada je, recimo, poker doživljavao procvat u svojoj povijesti. Tada se razvija “auction bridge”, verzija igre koja je uvela koncept licitiranja. Licitiranje je dodalo sloj strategije i dubine igri, omogućavajući igračima da komuniciraju i planiraju s partnerom čak i prije nego što se karte počnu igrati.

Međutim, moderni bridž, kakvog poznajemo danas, razvijen je 1925. godine kada je Harold Vanderbilt predstavio značajne promjene pravilima licitiranja, uvođenjem sustava bodovanja koji je nagradivao precizno licitiranje i igru. Ove promjene rezultirale su “contract bridgeom”, verzijom igre koja je brzo nadmašila auction bridge u popularnosti i postala standard.

Od tada, bridž je prošao kroz mnoge faze i promjene, ali je ostao iznimno popularan diljem svijeta, igra se u klubovima, domovima i na turnirima. Razvijeni su brojni sustavi licitiranja i strategije igre, a bridž je postao sport umova, s međunarodnim natjecanjima koje nadzire Svjetska bridž federacija (WBF).

Bridž nije samo preživio test vremena. On je uspio evoluirati i prilagoditi se promjenama u društvu, tehnologiji i kulturi, dok je zadržao svoj temeljni apel kao igra strategije, vještine i, iznad svega, partnerstva i timskog rada. Danas, bridž privlači igrače svih dobi, nudeći bezvremenski izazov koji je jednako intelektualno ispunjavajući kao što je bio prije nekoliko stoljeća.

Kako igrati bridž?

Bridž je sofisticirana kartaška igra koja se igra sa standardnim špilom od 52 karte (kao u blackjacku), podijeljenih među četiri igrača u dva partnerstva. Igra se sastoji od dva glavna dijela: licitiranja (ili aukcije) i igre karata (ili izvođenja). Evo osnovnih pravila i principa bridža koji čine ovu igru toliko zanimljivom:

Licitiranje

 1. Cilj licitiranja: Cilj je odrediti koliko će se “štihova” (ruka u kojoj određena karta pobjeđuje druge) osvojiti iznad šest, kao i odabrati aduta (ili igrati bez aduta).
 2. Proces: Licitiranje započinje s lijeve strane djelitelja. Svaki igrač na redu može ponuditi viši ugovor, pratiti prethodni ugovor, reći “pass” (odustati od licitiranja), ili, u određenim situacijama, “double” (udvostručiti vrijednost prethodnog ugovora) ili “redouble” (ponovno udvostručiti).
 3. Određivanje aduta: Boja ili “no trump” (bez aduta) koja se posljednje licitira postaje adut za tu ruku.

Igra karata

 1. Početak igre: Igrač koji osvoji licitaciju postaje “deklarator”, a prvi štih vodi deklaratorov partner, poznat kao “dummy”. Dummy izlaže sve svoje karte licem prema gore na stol, a deklarator igra za oboje.
 2. Pravila vodenja i pratnje: Prvi igrač u svakom štihu može odabrati bilo koju kartu. Ostali igrači moraju pratiti boju ako mogu – ako ne mogu, mogu baciti bilo koju kartu. Adut može “preseći” (pobijediti) štih ako se igra bez boje koja se vodi.
 3. Osvojeni štihovi: Par koji osvoji najviše štihova, uzimajući u obzir njihov ugovor, pobjeđuje u toj ruci.

Bodovanje

 • Ostvarivanje ugovora: Bodovi se dodjeljuju za osvajanje dovoljnog broja štihova kako bi se ispunio ugovor, s bonusima za dodatne štihove i za ostvarivanje “game” (igre, obično 100 bodova).
 • Pad ugovora: Ako deklarator ne osvoji dovoljno štihova za svoj ugovor, suparnički tim dobiva bodove za svaki štih koji nedostaje.
 • Dodatni bodovi: Dodatni bodovi se mogu dodijeliti za “slam” (veliki ili mali), koji se postiže kada deklarator osvoji 12 ili 13 štihova.

Strategija

Strategija u bridžu varira od licitiranja do izvođenja i ovisi o mnogim faktorima, uključujući raspored karata, komunikaciju s partnerom kroz licitiranje i interpretaciju licitacije protivnika.

Bridž je igra duboke strategije, psihološke igre i timskog rada. Licitacijski sustavi i signali među partnerima su sofisticirani i zahtijevaju studij i praksu kako bi se usavršili. Zbog kompleksnosti i intelektualnog izazova koji pruža, bridž se često smatra jednom od najfinijih kartaških igara na svijetu.

1. Licitiranje

Licitiranje u bridžu je temeljni proces koji određuje glavne ciljeve igre za predstojeću ruku – koji će se adut igrati (ako ga ima) i koliko štihova iznad šest (baznih štihova koje svaki ugovor pretpostavlja) par planira osvojiti. Licitiranje nije samo o deklariranju koliko štihova tim može napraviti – tu se radi i o komunikaciji s partnerom bez izravnog otkrivanja karata koje imate. Evo detaljnijeg uvida u proces licitiranja:

Osnovna pravila licitiranja

 1. Redoslijed licitiranja: Licitiranje započinje igračem lijevo od djelioca i nastavlja se u smjeru kazaljke na satu. Svaki igrač ima opciju licitirati, pass (preskočiti), double (udvostručiti vrijednost prethodno licitiranog ugovora) ili redouble (ponovno udvostručiti nakon double).
 2. Licitacijske jedinice: Licitacija može biti u “koracima” koji se sastoje od broja štihova koje par planira osvojiti iznad šest (na primjer, licitacija “jedan srce” znači da par planira osvojiti sedam štihova, šest baznih plus jedan) i boje koja će biti adut.
 3. Rang boja: Postoji hijerarhija u bojama aduta: bez aduta (NT) je najviše, a zatim slijede pik, herc, karo i tref. Svaka nova licitacija mora biti “viša” od prethodne, što znači ili veći broj štihova ili isti broj štihova u višoj boji.

Strategije licitiranja

 • Otvoreno licitiranje: Prva licitacija para osim “pass” naziva se otvoreno licitiranje i postavlja osnovu za komunikaciju. Otvorena licitacija obično pokazuje minimalan broj bodova (obično 12+) i distribuciju karata.
 • Odgovor partnera: Partner na otvoreno licitiranje odgovara na temelju vlastite ruke, indicirajući podršku za adut partnera, predlagajući novi adut ili pokazujući vlastitu snagu rukom.
 • Komunikacija: Licitiranje omogućava partnerima da koriste konvencije (unaprijed dogovorene metode licitiranja) za priopćavanje specifičnih vrsta ruku i snage bez izravnog spominjanja karata.

Licitacijske konvencije

 • Stayman konvencija: Koristi se kada jedan partner licitira NT, a drugi želi saznati ima li partner četiri karte u nekoj od glavnih boja (srcu ili piku).
 • Jacoby transferi: Omogućuju igraču s dugom bojom u ruci da “premjesti” igru u tu boju nakon što partner licitira NT, često s ciljem pronalaska fita u adutu ili igranja s jakom rukom kao skrivenom.

Završetak licitiranja

Licitiranje završava kada tri uzastopna igrača kažu “pass” nakon neke licitacije. Posljednja licitacija postaje “ugovor” koji deklarator (par koji je osvojio licitaciju) pokušava ispuniti tijekom igre karata.

Licitiranje u bridžu je kompleksan proces pun nijansi i zahtijeva praksu i razumijevanje partnera. Korištenje konvencija i signalizacija omogućava igračima da razviju duboku strategiju i komunikaciju, što bridž čini izuzetno bogatom i zadovoljavajućom igrom.

2. Igra karata

Igra karata u bridžu započinje nakon što je licitacijska faza završila i ugovor je postavljen. Ova faza otkriva vještine i strategije igrača u pokušaju da ostvare svoj ugovor ili spriječe protivnike u ostvarivanju njihovog. Evo kako funkcionira igra karata:

Početak igre

 • Igrač na lijevoj strani deklaratora izvodi prvi štih, poznat kao izlaz. Nakon izlaza, partner deklaratora, poznat kao dummy, izlaže svoje karte licem prema gore za sve da vide. Dummy više ne sudjeluje aktivno u igri; umjesto toga, deklarator odlučuje koje karte će se igrati iz dummyjeve ruke.
 • Redoslijed igre nastavlja se u smjeru kazaljke na satu. Svaki igrač mora pratiti boju koja je izvedena ako je moguće. Ako igrač ne može pratiti boju, može baciti bilo koju kartu. Ako je adut određen, igrači mogu igrati adut ako nemaju boju koja se igra.

Pobjednički štihovi

 • Štih se osvaja najvišom kartom odigranom u boji koja se igra ili najvišom kartom aduta ako se aduti koriste u tom štihu.
 • Osvojeni štihovi se skupljaju i broje se za par koji ih je osvojio. Deklarator i njegov partner nastoje osvojiti dovoljno štihova da ispune svoj ugovor, dok protivnici pokušavaju spriječiti to, nadajući se da će deklarator pasti (ne ispuniti ugovor).

Strategije igre karata

 • Plan igre za deklaratora obično uključuje procjenu najboljeg načina za osvajanje potrebnog broja štihova. To može uključivati osvajanje ranih štihova s visokim kartama, uspostavljanje dodatnih štihova u dugim bojama ili koristiti adute za osvajanje dodatnih štihova.
 • Kontrola aduta je ključna, gdje deklarator mora odlučiti kada vući adute protivnika i kada ih sačuvati za kontrolu igre.
 • Obrana ima svoje strategije, uključujući igranje visokih karata za osvajanje štihova, “signalizaciju” partneru kroz način na koji se igraju karte (na primjer, igranje najviše ili najniže karte u nizu kao signal), i “blokiranje” ili “uspostavljanje” boja.

Završetak ruke

Ruka završava kada su sve karte odigrane. Tada se prebrojavaju osvojeni štihovi. Ako deklarator osvoji dovoljno štihova da ispuni svoj ugovor, on i njegov partner dobivaju bodove prema postignutom ugovoru. Ako deklarator ne ispuni svoj ugovor, protivnici dobivaju bodove za svaki štih koji je nedostajao.

Igra karata u bridžu je dinamična i puna strateških odluka. Svaka ruka nudi nove izazove i prilike, a uspjeh često ovisi o sposobnosti igrača da pažljivo planiraju, predviđaju protivničke poteze i prilagode se kako igra napreduje.

3. Bodovanje

Bodovanje u bridžu je prilično detaljno i varira ovisno o tome je li ugovor ispunjen, nije ispunjen, ili je ostvaren s prekoračenjem. Postoje i dodatni bodovi za određene uspjehe, poput ostvarivanja igre, malog šlema ili velikog šlema. Evo kako funkcionira bodovanje:

Bodovanje za ispunjenje ugovora

 • Bez aduta (NT): Prvi štih osvojen bez aduta vrijedi 40 bodova, a svaki dodatni 30 bodova.
 • Adutne boje (pik i herc): Svaki štih vrijedi 30 bodova.
 • Manje boje (karo i tref): Svaki štih vrijedi 20 bodova.

Ako je ugovor ispunjen, bodovi za štihove se dodaju na račun “ispod crte” (dio koji se računa prema igri). Bodovi za prekoračenje (štihovi osvojeni iznad ugovora) dodaju se “iznad crte”, što znači da se ne računaju prema ostvarivanju igre.

Bodovanje za neispunjenje ugovora

Ako deklarator ne ispuni svoj ugovor, protivnici dobivaju bodove za svaki štih koji nedostaje. Ovi bodovi idu “iznad crte” i iznose:

 • 100 bodova po štihu ako je deklarator nudio ugovor bez udvostručenja.
 • 200 bodova po štihu ako je ugovor bio udvostručen.
 • 300 bodova po štihu ako je ugovor bio ponovo udvostručen (redouble).

Dodatni bodovi

 • Igra: Ako par osvoji 100 ili više bodova ispod crte (to obično zahtijeva osvajanje 10 ili više štihova, ovisno o ugovoru), ostvaruju “igru”. Za igru se dobivaju dodatni bodovi iznad crte: 300 bodova ako igra nije dio rubrike, odnosno 500 bodova ako je.
 • Mali šlem: Ako je ugovor osvojiti 12 štihova i uspije, dodjeljuje se bonus od 500 bodova iznad crte.
 • Veliki šlem: Ako je ugovor osvojiti sve 13 štihova i uspije, dodjeljuje se bonus od 1000 bodova iznad crte.

Ostali bodovi

 • Bonusi za prekoračenje: Za svaki štih osvojen iznad ugovora, dodjeljuju se dodatni bodovi iznad crte. Ako je ugovor bio udvostručen ili ponovo udvostručen, ti bodovi se povećavaju.
 • Bonus za udvostručenje (Double): Ako je ugovor uspješno izvršen nakon udvostručenja, dodjeljuju se dodatni bodovi iznad crte.
 • Insult bonus: Ako je ugovor uspješno izvršen nakon ponovnog udvostručenja, dodjeljuje se dodatni “insult” bonus iznad crte.

Bodovanje u bridžu potiče igrače da pažljivo planiraju svoje licitiranje i igru, jer osim što ciljaju na ostvarivanje svojih ugovora, moguće je postići znatne bonuse kroz strategije kao što su igranje za igru, šlem ili kroz mudro udvostručavanje. Razumijevanje bodovnog sistema ključno je za uspješno natjecanje i strategiju u bridžu.

4. Strategija

Strategija u bridžu je slojevita i kompleksna, kao što nekada zna biti i u igri binga. kombinirajući elemente licitiranja, igre karata, obrane i psihološke igre. Dobra strategija u bridžu zahtijeva razumijevanje i usklađenost s partnerom, preciznu procjenu vlastite ruke i ruku protivnika, te fleksibilnost u prilagodbi tijekom igre. Evo ključnih komponenata strategije u bridžu:

Licitacijska strategija

 1. Otvoreno licitiranje: Naučite prepoznati kada otvoriti licitiranje i kada pass. Otvoreno licitiranje obično zahtijeva određeni broj bodova (obično 12+) i raspodjelu.
 2. Komunikacija s partnerom: Koristite konvencije za preciznu komunikaciju s partnerom. Na primjer, Stayman konvencija ili Jacoby transferi mogu otkriti ključne informacije o vašoj ruci bez izravnog otkrivanja.
 3. Obrana protiv licitacija protivnika: Razvijte strategije za ometanje licitacija protivnika, poput udvostručavanja (double) za kaznu ili pre-emptivnog licitiranja kako biste otežali njihovu komunikaciju.

Strategija igre karata

 1. Planiranje igre: Prije nego što odigrate prvu kartu, napravite plan kako ćete ostvariti svoj ugovor, uključujući koja boja će biti osnovna za osvajanje dodatnih štihova i kako ćete koristiti adute.
 2. Kontrola aduta: Odlučite kada vući adute protivnika i kada ih čuvati. Ponekad je pametno ostaviti neke adute u igri kako biste kontrolirali tok igre.
 3. Razvoj dugih boja: Jedan od ključnih načina za osvajanje dodatnih štihova je razvijanje dugih boja u ruci deklaratora ili dummyja.

Obrambena strategija

 1. Signalizacija: Razvijte sustav signalizacije s partnerom kako biste dijelili informacije o svojim rukama, kao što su brojanje boja i pokazivanje snage.
 2. Izbor izlaza: Pažljivo odaberite početni izlaz kako biste otežali deklaratoru ostvarivanje ugovora. Ponekad je bolje igrati sigurno, dok je u drugim situacijama agresivan izlaz može donijeti prednost.
 3. Kontrola aduta i tempa: Pokušajte kontrolirati tempo igre, odlučujući kada forsirati deklaratora da koristi adute ili kako zadržati kontrolu nad ključnim bojama.

Psihološki aspekti

 1. Obmanjivanje: Ponekad je korisno “blefirati” ili obmanjivati protivnike o snazi vaše ruke. Ovo može biti riskantno, ali u pravim okolnostima može dovesti do grešaka protivnika.
 2. Čitanje protivnika: Obratite pažnju na signale i ponašanje protivnika. Iako bridž ima stroga pravila protiv nepoštene komunikacije, igrači često nesvjesno daju informacije kroz svoje poteze i reakcije.

Strategija u bridžu je duboka i nijansirana, s mnogo različitih pristupa i tehnika koje se mogu primijeniti. Najuspješniji igrači su oni koji kontinuirano uče, prilagođavaju se i komuniciraju s partnerom, te koji mogu predvidjeti i reagirati na strategije svojih protivnika.

Bridž pravila – zaključak

Bridž je više od same igre – to je intelektualni izazov, društvena aktivnost i sredstvo za izgradnju dubokih veza s partnerima i protivnicima. Ovladavanje bridžom zahtijeva strpljenje, praksu i neprekidno učenje, od osnovnih bridž pravila do složenih strategija licitiranja, igre karata i obrane.

Kroz licitaciju, igrače se poziva na delikatni ples komunikacije, gdje svaki bid nije samo deklaracija namjere već i poruka partneru. Faza igre karata potom testira ove planove, tražeći od igrača da balansiraju između agresivnog ostvarivanja ciljeva i oprezne obrane protiv poteza suparnika. Obrambena igra, s druge strane, nudi priliku za rafiniranu koordinaciju s partnerom, gdje pravilno tumačenje signala i izbori u igri mogu preokrenuti ishod ruke.

Strategija u bridžu je duboka i višeslojna, nudeći beskrajne prilike za kreativnost i iznenađenje. Uspeh u bridžu nije samo rezultat tehničke vještine ili poznavanja pravila, već i sposobnosti čitanja ljudi, situacija i dinamike na stolu.

Bridž također stoji kao podsjetnik na vrijednost partnerstva i timskog rada. U bridžu, kao i u životu, uspjeh često ovisi o sposobnosti da se efikasno komunicira, dijeli ciljeve i podržava jedni druge. Igra pruža bogato iskustvo koje može obogatiti um, izgraditi prijateljstva i pružiti satima zadovoljstva i intelektualne stimulacije.

Kroz svoju kombinaciju strateškog razmišljanja, socijalne interakcije i nepredvidive dinamike, bridž nije samo kartaška igra – to je putovanje koje istražuje granice uma i srca. Bez obzira na ishod na stolu, svaka ruka u bridžu nudi priliku za učenje, rast i dublje razumijevanje kompleksnosti ljudske interakcije i strategije.